Filler
Filler behandelingen
- Traangoot/wallen
- Marionnetlijnen
- Wangen
- Neusgroeve (Filtrum)
- Kaaklijn
- Jukbeenderen
- Ingevallen slapen
- Fronsrimpel
- Neuscorrectie
- Kincorrectie
- Bovenlip lijntjes
- Lippen volume
- Neus-lippenplooi
Hyaluronzuur
Naarmate we ouder worden, treden er tal van wijzigingen op in onze lichaamsprocessen, hoe goed onze genen ook zijn. Dit heeft invloed op hoe we ons voelen, maar ook op ons uiterlijk. Het verouderingsproces van ons gezicht is hier een voorbeeld van.
De belangrijkste oorzaken van het verouderen van het gezicht zijn:
- De huid neemt in kwaliteit af, is sneller uitgedroogd en het proces van celvernieuwing verloopt trager, voornamelijk door afname van hyaluronzuur in de huid. Hyaluronzuur is een component die van nature aanwezig is in onze huid en die zorgt voor optimale celregulatie. Het is een stof die water aantrekt en dus ook zorgt voor natuurlijke hydratatie van de huid. Onderstaande grafiek geeft weer hoe het gehalte hyaluronzuur in onze huid afneemt met de leeftijd.
- Het onderhuids volume neemt af. Zowel de botstructuren als de vetweefselstructuren nemen in volume af zodat de huid minder goed ondersteund wordt. Ook de lippen zijn onderhevig aan volumeverlies.
- De spieractiviteit verandert en de spiertonus neemt af.
Wat is hyaluronzuur?
Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam en het helpt vocht in de huid vast te houden en de natuurlijke huidbarrière te herstellen. In het mensenlichaam vormt het een structureel component van de huid.
Een hyaluronzuur injectie is afbreekbaar en wordt volledig door het lichaam opgenomen.
Een correctie met hyaluronzuur blijft bij de meeste patiënten tussen de 6 en 12 maanden zichtbaar afhankelijk van het gebruikte product. De duur van het effect kan per persoon verschillen, afhankelijk van leeftijd, huidtype, levensstijl en spieractiviteit.
Het proces
Bij injectie van een filler op basis van hyaluronzuur wordt de rimpel opgevuld. Na injectie wordt door vernieuwde hydratatie de huidkwaliteit verbeterd. Onderstaand schema illustreert wat er gebeurt in de huid bij injectie van hyaluronzuur.
Rimpels ontstaan door volumeverlies of door afname van hyaluronzuur in de huid.
Injectie van hyaluronzuur voorkomt en corrigeert fijne lijntjes, diepe lijnen en plooien en creëert volume.
Hyaluronzuur in de huid zorgt voor extra hydratatie en volumeherstel.
Wat gaat vooraf aan de behandeling met Hyaluronzuur?
Een aantal stappen dienen genomen te worden vooraleer de behandeling plaatsvindt, o.a.
- Uw arts laat u een medische vragenlijst invullen. Vul deze zo correct mogelijk in. Uw medische toestand kan de behandeling alsook de resultaten beïnvloeden, bijvoorbeeld:
- Eerdere behandelingen met fillers
- Eerdere chirurgische behandelingen
- Bepaalde medicatie die u neemt of recent genomen heeft
- Algemene conditie van de huid, inclusief overgevoeligheid voor producten op basis van hyaluronzuur
- Uw arts informeert u over de behandelopties, het te verwachten effect, de voordelen en de risico’s. De meest voorkomende bijwerkingen zijn (zoals vaak bij elke vorm van injectie):
- Vochtophoping (oedeem)
- Zwelling
- Pijn
- Jeuk
- Verkleuring
- Gevoeligheid op de plaats van injectie
- Productophoping (nodules)
Hoewel de bijwerkingen meestal mild zijn en van tijdelijke aard, is het toch zinvol om hier even bij stil te staan.
Uw arts stelt een individueel behandelplan op en bespreekt met u de mogelijkheden om het product te gebruiken mét of zonder lidocaïne.
Mogelijke zaken te bespreken voorafgaand aan de behandeling:
- Details over duur van het effect van de behandeling.
- Welke kosten zijn er verbonden aan de behandeling?
- Zijn er andere zaken waarmee u rekening dient te houden?
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
- De injectable filler wordt in de huid geïnjecteerd d.m.v. een fijne naald/en of canule om rimpels te verminderen, om zones te corrigeren waar licht volumeverlies was opgetreden en om de lippen voller te maken.
- Een behandeling met injectables kan een licht ongemak of een lichte pijn met zich meebrengen tijdens de behandeling. Daarom wordt meestal een lokale verdoving toegepast om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken. Deze verdoving kunt u nog enige tijd voelen.
- Om te zorgen voor een gelijkmatig resultaat zal de arts de behandelde zone masseren, waardoor uw huid tijdelijk rood of gezwollen kan zijn. Uw arts zal u adviseren wat te doen na de behandeling.
- Een behandeling duurt meestal een 30tal minuten, maar is uiteraard afhankelijk van het aantal te behandelen zones.
Waar moet u rekening mee houden na de behandeling?
- Veel patiënten gaan direct na de behandeling verder met hun dagelijkse bezigheden. Volg hierover echter het advies van uw behandelend arts op.
- Het is mogelijk dat u milde tot matige branderigheid of pijn voelt na een injectie. De behandelde plek kan zelfs gedurende een paar dagen na de behandeling nog gevoelig zijn.
- Zwelling en verkleuring (roodheid of blauwe plekken) van de injectieplek is een veel voorkomende bijwerking van injectables.
- Door een ijs of koud kompres op de behandelde zone(s) te houden tijdens de eerste uren na de behandeling kunt u de omvang en de duur van de verkleuring en de zwelling enigszins beperken. Als de zwelling en de roodheid langer dan 5 dagen aanhouden, neem dan contact op met uw behandelend arts.
- Na 24 uur mag u de behandelde plek voorzichtig reinigen en makeup dragen, tenzij de behandelend arts u anders vertelt.
- Stel de behandelde plek in de eerste week na de behandeling niet bloot aan intense warmte (bijv. zon, solarium, sauna, etc.) of andere intense gezichtsbehandelingen.
- Voor uw welzijn en esthetisch welbevinden wordt aangeraden om 6 tot 12 weken na behandeling opnieuw een afspraak met uw arts te maken.
- Hyaluronzuur wordt na verloop van tijd geleidelijk afgebroken. Denk eraan dat de resultaten slechts van tijdelijke aard zijn.