Botox
Botox behandelingen
- Voorhoofdsrimpel / Migraine
- Frons / Migraine
- Wenkbrauwlift
- Kraaienpootjes
- Onderooglids rimpel
- Neusrimpel ( Bunnylines )
- Gummysmile ( bloot tandvlees bij lachen )
- Afhangende mondhoek
- Puntjes in de kin
- Tandenknarsen
- Neustip lift
- Rokers lijntjes ( barcode )
Botuline Toxine A
Door veranderingen in de huid (als het volume verlies tijdens het verouderingsproces) ontstaan rimpels en plooien in ons gezicht, we onderscheiden de volgende soorten rimpels:
o Statische rimpels en plooien: Ontstaan door volumeverlies en vermindering in de kwaliteit van de huid, deze rimpels zijn mild en oppervakkig aan het begin van het verouderingsproces en worden dieper naarmate de tijd verstrijkt.
o Dynamische rimpels of mimiekrimpels: Ontstaan door verandering in de spieractiviteit.
Hoe kan rimpelvorming voorkomen worden?
De eerder beschreven oorzaken van gezichtsveroudering worden ook wel intrinsieke factoren genoemd, factoren waar dus iedereen mee te maken krijgt en waar we zelf weinig invloed op hebben.
Daarnaast zijn er ook extrinsieke factoren die het verouderingsproces kunnen beïnvloeden, waaronder:
o UV stralen
o Roken
o Stress
o Slechte eet en drinkgewoonten
o Slechte algemene huidverzorging
Door een gezonde levensstijl en de juiste eetgewoonten kunnen we dus de schade die aangebracht wordt door de extrinsieke factoren, aanzienlijk beperken.
De volgende voorzorgsmaatregelen kunnen worden genomen om een jeugdige uitstraling te behouden:
- Gebruik van een vochtregulerende gezicht-verzorgende crème, optimaal met UV-bescherming
- Gebruik van zonnebescherming
- Niet roken
- Voldoende verse groenten en fruit eten, teveel vet en suiker vermijden
- Voldoende water drinken
Wat is Botox?
Botox® of eigenlijk botuline toxine is een officieel geregistreerd geneesmiddel.
Het is een natuurlijk eiwit, dat de signaaloverdracht tussen zenuwuiteinden en spiervezels tijdelijk blokkeert. Dit zorgt ervoor dat een spier, nadat deze is behandeld met Botox®, tijdelijk (deels) verlamd wordt en dus niet meer kan
aanspannen. Botox® wordt met name gebruikt om rimpels minder zichtbaar te maken, maar er zijn ook andere indicaties voor een Botox® behandeling: tandenknarsen, gummysmile, migraine, overmatig transpireren van de oksels en spasmen.
Met name rimpels die ontstaan door het aanspannen van spieren kunnen goed behandeld worden met Botox®,
Voorbeelden zijn:
o Rimpels in het voorhoofd
o Boosheidrimpels/fronsrimpels tussen de wenkbrauwen
o Lachrimpels naast en onder de ogen (kraaienpootjes)
o Marionet lijnen (verticale rimpel bij de mondhoeken)
De Behandeling
Een Botox® behandeling duurt ongeveer tien minuten. Hierbij lig je meestal in een comfortabele behandelstoel. Soms wordt het gebied eerst afgetekend. Hierna wordt het betreffende gebied gedesinfecteerd, waarna met een heel klein naaldje
de Botox® wordt geïnjecteerd. De meeste mensen ervaren dit niet als pijnlijk. Hierna wordt het gebied even afgedrukt, pleisters of iets dergelijks is niet nodig.
Na de behandeling
Na de behandeling kan de huid wat rood zijn als reactie op het desinfecteren en prikken. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. De eerste uren na de Botox® behandelingen moeten de behandelde spieren veel worden aangespannen, we raden
je dus aan veel te fronsen, te lachen of het voorhoofd op te trekken, afhankelijk van het behandelde gebied.
Ga de eerste paar uur na de Botox® behandeling niet zwaar tillen, liggen of bukken, houdt het hoofd zo veel mogelijk rechtop. Make-up of crème mag een uur na de Botox® behandeling worden gebruikt. Vermijd intensieve druk of massage
van het behandelde gebied de eerste dagen na de Botox® behandelingen. Sauna gebruik en sporten wordt de eerste dagen ook afgeraden.
Een controle afspraak wordt niet standaard gemaakt, mocht je hier behoefte aan hebben kan dit natuurlijk altijd.
Te verwachten resultaat
Botox® begint na 48 uur te werken. Langzaam maar zeker ga je dan wat resultaat zien. Nog een dag later zie je al ongeveer 60% van het resultaat dat je mag verwachten.
Na ongeveer 14 dagen is het uiteindelijke resultaat van de Botox® behandeling zichtbaar. Het cosmetische resultaat houdt ongeveer 4-6 maanden aan.
Risico’s en complicaties
Elke behandeling brengt risico’s en een mogelijke complicatie met zich mee. Ondanks dat een Botox® behandeling een vrij risicoloze ingreep is, zijn er enkele specifieke risico’s en complicaties (gelukkig allen van tijdelijke aard,
zolang de Botox® werkt):
o Meest voorkomende risico is een kleine blauwe plek/bloeduitstorting op de injectie plaats.
o Het niet geheel verdwijnen van een rimpel: Het kan zijn dat een diepe rimpel niet geheel wegtrekt. Bedenk dan wel dat een rimpel eigenlijk een soort litteken is. Voordat je huid is hersteld van een dergelijke rimpel, zul je deze langdurig moeten behandelen met Botox. Heb je daar geen geduld voor, vraag dan aan jouw arts om een aanvullende behandeling met fillers, dat gaat sneller.
o Er kan sprake zijn van enige asymmetrie bij dubbelzijdige behandelingen.
o Bij injecteren op de verkeerde plek bij de behandeling van fronsrimpels kan het ooglid gaan hangen.
Botox tegen overmatig zweten
Transpireren is een van de belangrijkste manieren waarop het lichaam afkoelt. Mensen met hyperhidrosis (overmatig zweten) produceren echter zweet in veel grotere hoeveelheden dan nodig om hun temperatuur te regelen. De oorzaak van gelokaliseerde hyperhidrosis is meestal onbekend. De meeste patiënten zijn kerngezond. Echter kan het ook door een ziekte veroorzaakt worden zoals hyperthyreoïdie of suikerziekte. Mensen met hyperhidrosis kunnen grote hoeveelheden zweet produceren. Dit kan erg vervelend zijn en een grote impact hebben op iemand zijn/haar sociale leven. Het is echter niet waar dat hyperhidrosis lichaamsgeur veroorzaakt: de geur die mensen aan zweet toeschrijven wordt veroorzaakt door bacteriën op de huid als het zweet te lang op de huid blijft. Middels botuline toxine type A injecties wordt het signaal dat de zenuw af geeft aan de zweetklier tegen gehouden. Daardoor ga je minder zweten.
De meest voorkomende injectieplaatsen:
Oksels
Handpalmen
Voetzolen
Voor de injecties met botuline toxine zal een jodium zetmeel test plaatsvinden. Daarmee wordt gemakkelijk de plaats van overmatig transpireren opgespoord.
De arts zal meerdere injecties geven. Op die manier worden verschillende zweetkliertjes uitgeschakeld en wordt een goed resultaat verkregen. Het is een korte behandeling die ongeveer 10 minuten duurt. De injecties kunnen wat vervelend
en pijnlijk zijn, maar een verdoving is niet nodig.
Het resultaat
Twee weken na de injecties werkt de Botuline Toxine Type A volledig. Dan is het resultaat dus voelbaar en zichtbaar. Na de behandeling wordt het zweten tot ongeveer 95% minder op de geïnjecteerde plekken. Als het niet goed genoeg werkt
dan kan de arts besluiten om opnieuw wat Botuline Toxine Type A in te spuiten.
Het effect van de behandeling houdt ongeveer 6 tot 12 maanden aan. Daarna zijn nieuwe injecties nodig. Mochten de injecties uiteindelijk niet werken, dan kunnen de zweetklieren operatief worden uitgeschakeld.